Dansk English
Søg

Nyhedsbrev 2014 2. kvartal

14.07.2014

           

En vammel infektion

Afregningspriserne for slagtesvin i USA er acceptable for tiden, ikke fordi forbruget af kød er stigende, men fordi udbuddet er stærkt reduceret. Coronavirus infektion ”PED” er for amerikansk svineproduktion en kæmpe udfordring. Klinisk udtrykt ved diarré hos alle diende grise ældre end 5 dage. Histologi viser at tarmtrevlerne er barberet af, hvilket betyder at grisene ikke er i stand til at nedbryde mælkesukker. Grisene vil forblive utrivelige, dødeligheden er høj og overlevende grise aflives. Med valgt immuniseringsstrategi er der ikke grise til fravænning i 5-6 uger. Efter immunisering er der tendens til at infektionen blusser op igen.

 

Det er ikke en infektion, der kommer flyvende med luften, men noget der købes ind, eksempelvis med foderet. Ud over korn og protein anvendes op til 90 forskellige ingredienser i foderblandinger, herunder blodplasma.      

 

Tema: Resultater for 103 sohold for 2. halvår 2013

Graf viser dødelighed af totalfødte grise (fravænnede grise/kuld ift. totalfødte)

 

Søjler viser totalfødte/ kuld og fravænnede/kuld

    Gennemsnit for 103 sohold: Totalfødte grise 17,04 og frav. grise/kuld 13,51

Top 10 sohold:

- 18,17 totalfødte/kuld og 14,27 frav. grise/kuld

- Dødeligheden af totalfødte varierer fra 18,1 % til 24,4 %

 
 
 
 
Veterinærforlig II
 

I 2012 blev veterinærforlig II vedtaget og implementeringen foretages af flere omgange. Pr. 1. juni 2014 er trin 2 af 3 trådt i kraft, hvilket har betydning for fremtidige ordinationer af antibiotikaholdige lægemidler til flokmedicinering:

 

  • Generelt kræver ordinationer af antibiotika til flokbehandling et forudgående besætningsbesøg eller et kort sygebesøg. 
  • Ved behandling af luftvejslidelser og mave-/tarmlidelser på flokniveau kræves patogenpåvisning for hver diagnose af et godkendt laboratorium. 
  • Ordinationsperioden må ikke overstige 35 dage.
  • Handlingsplaner, der har til sigte at reducere behov for flokmedicinering skal udarbejdes og løbende justeres.    

De komende seks måneder er en overgangsperiode til indsamling af organstykker og gødning. Undersøgelser skal gentages årligt og oftere såfremt besætningen er i ekstra eller skærpet rådgivning.                                           

 


Nyhedsarkiv >>
Hyovet
  HyoVet I/S
 
Hagemannsvej 24
 
8600 Silkeborg
 
+45 86690057
Udviklet af landIT