Dansk English
Søg

Nyhedsbrev 2015 1. Kvartal

19.03.2015

Politisk udmelding fra Seges

Seges prøver at dele ”sol og vind” lige mellem deres ejere og uopfordrede løfter til Fødevareministeriet.Seges stiller i udsigt at forbrug af Tetracykliner reduceres med 50 % målt i aktiv stof inden 2020. Det løfte kunne indfries meget hurtig, idet vi kan kombinere Tetracycklin med Tiamulin med 5 mg/kg gris Tetracyklin og 5 mg/ kg gris Tiamulin. Det vil i øvrigt få ”to gange to” til at blive ”fem”, idet der er synergi mellem de to stoffer.Ydermere stilles en reduktion i sigte på 10 procent i mængde generelt inden 2020. Som den finansielle sektor agerer i øjeblikket vil det vist løse sig selv.

 

Produktionsplanlægning i fokus for 2015

Faringernes jævne antal uge for uge placerer sig efterhånden centralt i sundhedsstyringen på mange besætninger. Flere udfordringer melder sig, når grisene bliver for  unge ved fravænning og i stort antal:

 

• Næsehulebetændelser og feber
• Tyktarmsbetændelser og deraf mangel på sundhed i slagtesvineproduktionen

 

 

 

 

 

Ugentlige faringer på en model besætning med 1000 søer

 

• Hvor faringsprocenten er 90
• Hvor ugentlige løbeantal svinger op til 10 %

 

 

 

 

Farestaldenes beholdning af grise bliver oftest reguleringsmekanisme til at producere et jævnt antal grise til klimastaldene, men sundheden bliver gidsel.

 

Effekter:
1. Trods bred vaccination kan pro-blemer melde sig i slagtesvin
2. Dårligt behandlingsresultat af infektioner i smågrise

 

Pattegrise Liv 2015


Et tema synes at gå igen i forbindelse med vores systematiske pattegrise obduktioner af ugeholds dødeligheder:

- Grisene dør dag 0-4 af mælkemangel og klemning

- Infektioner er sjældent skyld i større antal døde grise

- Den tidlige kuldetablering er forfejlet, når grisene afgår i større mængder efter kastration

 

 


 

 

Systematik omkring kuldudjævning og opfølgning på gårsdagens kuld giver reduceret dødelighed flere steder. Kuldudjævningen skal ske i fælleskab og med fokus på forbedring af alles kompetencer. Træning og opfølgning kan måske sløve interessen – men kan klart løft forståelsen. Fokus på søernes velbefindende ved faring er stadig et tema, der ikke må overses. Udisciplineret fodring de sidste 3 uger før faring resulterer i grise med for lav overlevelsesevne.


Væskeoptag på søerne står centralt for tidlig malkbarhed. Der skal stadigt fokuseres på råmælksforsyning. Afklar med grundighed, hvornår på døgnet besætningens grise fødes og forsøg gerne med en minimeret kuldudjævning på faringsdøgnet til at omhandle antal – pas på de våde grise!

 

 


Nyhedsarkiv >>
Hyovet
  HyoVet I/S
 
Hagemannsvej 24
 
8600 Silkeborg
 
+45 86690057
Udviklet af landIT